
Κώστας Σκουλάς Φιλόλογος, Μουσικοσυνθέτης
Έλενα Δοριάκη, Τα ξαδελφάκια του χρόνου. Εκδόσεις Περσείδες, Ηράκλειο 2017, σελ. 47. (Παιδικό βιβλίο με CD)
Τα ξαδελφάκια του χρόνου
δεν είναι απλώς ο τίτλος του πρώτου βιβλίου της φερέλπιδος συγγραφέως Έλενας Δοριάκη. Είναι ένα μαγευτικό και χαρούμενο ταξίδι κατ’ αρχάς στους μήνες και τις εποχές του χρόνου και κατ’ επέκταση στα έθιμα, τις γιορτές και τις παραδόσεις του τόπου μας. Η συγγραφέας επιχειρεί δηλαδή, γύρω από τον πρωταρχικό πυρήνα, να παρουσιάσει παράλληλα στα παιδιά (προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας) με έναν εύληπτο και ευχάριστο τρόπο θεμελιώδη γεγονότα που διδάσκονται καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους. Έτσι, θα διαβάσουμε όχι μόνο για την άνοιξη, το καλοκαίρι, το φθινόπωρο και τον χειμώνα, αλλά και για τον Κρυαρίτη, τον Ανοιξιάτη, τον Λαμπριάτη, τον Θεριστή, τον Αλωνάρη, τον Σταυριάτη, τον Βροχάρη, καθώς και για τα Χριστούγεννα, τις Απόκριες, το Πάσχα, την 25η Μαρτίου, την Πρωτομαγιά, τον κλήδονα, την 28η Οκτωβρίου, τη 17η Νοεμβρίου, τις Περσείδες και πολλά άλλα.
Όλα εναρμονισμένα με τάξη και μαεστρία. Τα κείμενα είναι γραμμένα με ιδιαίτερα γλαφυρό ύφος, διανθισμένα άλλοτε με ποιητικό και άλλοτε με πεζό λόγο, ενώ εμπλουτίζονται κάθε φορά από σχετική εικονογράφηση. Ιδιοτυπία της έκδοσης αποτελεί το συνοδευτικό cd στο οποίο ακούμε μουσικά επενδεδυμένη την αφήγηση των κειμένων, καθώς και εκπαιδευτικά τραγούδια ενορχηστρωμένα κατάλληλα έχοντας σε πρώτο πλάνο παραδοσιακά όργανα που προβάλλουν την ελληνική παραδοσιακή μουσική, προσδίδοντας εν συνόλω κι έναν μουσικοπαιδαγωγικό προσανατολισμό σε αυτό το έργο. Έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι η ίδια η συγγραφέας έχει συνθέσει τα τραγούδια, κάτι που όμως δικαιολογείται από το γεγονός ότι πέραν του ταλέντου της σπουδάζει μουσική στην Πατριαρχική Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης. Το εν λόγω πόνημα συνιστά κατ’ εμέ ένα μείζον παιδαγωγικό βοήθημα για τα παιδιά, αλλά και ένα πολύτιμο εργαλείο για τους γονείς και τους δασκάλους.
Θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής πράξης, όπου ο δάσκαλος δεν διδάσκει ex cathedra, αλλά εκεί όπου παιδαγωγός και παιδαγωγούμενος δρουν αμφίδρομα και ενεργητικά για την οικοδόμηση και επίρρωση της γνώσης. Από αυτήν τη νέα λογοτέχνιδα αναμένουμε πολλά και της ευχόμαστε να χρησιμοποιηθούν κατάλληλα οι δυνάμεις της για το παιδικό βιβλίο και το παιδικό τραγούδι, τα οποία αναντίλεκτα είναι εκ των ων ουκ άνευ για τη διάπλαση των ευαίσθητων παιδικών ψυχών. Κώστας Σκουλάς Φιλόλογος, Μουσικοσυνθέτης